vrijdag 11 november 2016

Herfst is leuk!!

Wat kun je veel leuke dingen doen als het herfst is: 

We zijn op het Romeinse veld geweest om van alles te bekijken en weer mee te nemen naar de klas. Ik had gezegd dat ze hun broek maar wat moesten oprollen, omdat het gras nat was. Sommige deden dat ietsjes te hoog... en het was best frisjes.
We hebben allemaal een stukje noot geproefd. Sommige hadden er echt zin in, maar anderen keken erg vies. "Moet dat echt", hoorde ik ze zeggen. .
Het lossnijden van allerlei dingen is ook al iets bijzonders. Een aanrader voor thuis. In een vijg zitten erg veel pitjes en die gekke grote vrucht...we weten de naam nog niet, maar het zag er wel erg mooi uit van binnen.

Na ons bezoek aan het Romeinse veld wisten veel kinderen goed hoe een boom eruit zag. Ook op het grote raam is dat goed te zien. 
Een andere groep heeft paddenstoelen gemaakt. Sommige zelfs mét kabouter. 


Met bladeren kun je een interessante werkvorm doen. Dat heet: in de rij. Alle kinderen moesten zelf hun plaats bepalen in de rij: waar moet je staan als de opdracht is: van donker naar licht sorteren. Veel overleg was er voor nodig. Goed voor hun taal- en rekenontwikkeling en hun sociale vaardigheden.   
 ...en van groot naar klein.

We hebben een muziekje gehoord waar je met je blaadje een 'blaadjesdansje' op kunt doen. Ze dwarrelden van hoog naar laag, naar voren en naar achteren etc. 


 Sorteren, van groot naar klein...van allerlei rekendoelen kun je hiermee uitvoeren. En het is nog erg leuk ook.
Nog een rekenonderdeel: iets leren over een plattegrond. Dit keer was het de speelplaats die ze na gingen bouwen: waar staat de boom, waar staat het schuurtje etc.
...en toen had Luka zijn kleine broertje Jayden op schoot! 
Hij is er erg trots op en wij kregen lekker een lange vinger met muisjes. 
Veel geluk en plezier met hem, maar dat zal zeker lukken. 
 
En zo zijn we veel te weten gekomen over de herfst. 
Morgen komt Sinterklaas in Nederland. Wij gaan daar nu mee aan de slag.
Gelukkig is Sinterklaas ook een erg leuk thema!