dinsdag 20 december 2016

Klei


Voor de liefhebbers het recept van de zachte klei die we nu in de klas hebben.


Dit heb je nodig en waarschijnlijk heb je bijna alles al in de kast staan:
  • 400 gram witte bloem
  • 200 gram zout
  • 3 eetlepels olijf- of babyolie
  • 2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel aluin (dan kun je het maandenlang bewaren, maar gewoon citroensap uit zo’n geel flesje doet het ook prima en dan blijft je klei zeker zes weken goed)
  • Ongeveer 450ml kokendheet water (in de waterkoker laten zitten tot je het nodig hebt)
  • Een mengkom
  • Lepel om te roeren
  • Een paar druppels voedingskleurstof of ecoline. Let op: doe je kleurstof door het water voordat het water bij je mengsel gaat. Omdat je maar een paar druppels gebruikt geeft de kleur verder niet af.
Doe de bloem, olie, zout en het citroensap/aluin in een grote kom en roer alles goed door elkaar.
Geef je water de gewenste kleur. Je klei wordt altijd een stuk lichter , dus donkerblauw water geeft lichtblauwe klei.


Giet nu het water bij je bloemmengsel en roer het door. Niet al het water in één keer erbij, dan loop je risico dat je klei te nat en dus plakkerig wordt.
 2014-06-01 14.39.05
Als het er zo uitziet als hierboven op de foto kun je de lepel er uit halen en met je handen verder kneden. Geen nood, het is helemaal niet heet dus je kunt er gewoon met je vingers in.
 2014-06-01 14.41.12
Je voelt vanzelf of er meer water door moet. Het eindresultaat moet een soepele, kneedbare massa zijn. Is het te droog, doe er dan wat meer water bij. Herhaal dat tot je de gewenste structuur hebt. Is het te nat dan kun je wat extra bloem gebruiken.
Klaar!